Jak na dřevěné podlahy?



Nejrozšířenějším typem podlah, které se nejčastěji používají v interiérech bytů a domů, nebo kanceláří, jsou dnes dřevěné podlahy.

Nejvíce používanými typy jsou podlahy dvouvrstvé a třívrstvé. V nabídkách podlah od různých výrobců je možno narazit také na podlahy vícevrstvé, jejichž velkou předností je fyzikální stabilita. Vícevrstvá podlaha se skládá z několika vrstev voděodolné březové překližky, které jsou lepené a lisované dohromady pod vysokým tlakem. Účelem tohoto lisování a lepení je větší tvrdost a odolnost hotového materiálu, a tedy i delší životnost dřevěné podlahy.

Dále existují dřevěné podlahy třívrstvé, zde je základem nosná deska, ve spodní části je umístěna proti tažná vrstva a v horní části vrstva nášlapná. Tato dřevěná podlaha je stabilnější než masívní dřevěná podlaha. Tím je myšleno to, že je méně náchylná ke srážení a rozšíření, vzhledem ke kolísání teploty a vlhkosti v místnosti.

Dvouvrstvé podlahy podle zkušenosti odborníků – podlahářů – najdou uplatnění především tam, kde je nutnost použít nízkou konstrukční výšku. Tyto dřevěné podlahy jsou již většinou vybaveny zámkovým spojem.

Když budeme chtít použít co nejjednodušší řešení, můžeme se rozhodnout pro prkenné dřevěné podlahy. Ty představují nejjednodušší provedení dřevěné podlahy. Tyto podlahy se vyrábějí z hoblovaných nebo nehoblovaných dřevěných desek nebo fošen.

Dalším možným řešením jsou palubovky. Podlahové palubovky se skládají, a potom sbíjejí k sobě. Pak se požije speciální úprava tzv. kartáčování, čímž se dosáhne vyšší tvrdosti a tím i odolnosti povrchu dřevěné podlahy.